Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΧΡΕΟΥΣ

Διαγραφή χρέους 140.000 € σε δανειολήπτη!

Τη διαγραφή χρέους ύψους 140.000 ευρώ αποφάσισε το Μονομελές Πρωτοδικείο Ξάνθης, εκδικάζοντας προσφυγή δανειολήπτη με συνολικές οφειλές 220.00 ευρώ.

Με βάση τον Ν. 3069/10 περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών το δικαστήριο της Ξάνθης εξέδωσε νομολογιακή απόφαση με την οποία διασφαλίζεται η πρώτη κατοικία του δανειολήπτη, ενώ παράλληλα ρυθμίζεται η αποπληρωμή του υπολοίπου των οφειλών σε ανάλογο αριθμό δόσεων.


Ο δανειολήπτης είχε διάφορα καταναλωτικά δάνεια, ένα στεγαστικό και ένα επισκευαστικό δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων τα οποία δεν ήταν σε θέση να αποπληρώσει. Το Μονομελές Πρωτοδικείο όρισε ως δόση το ποσό των 436 ευρώ μηνιαίως για 15 χρόνια, τα οποία θα αποδίδονται τόσο στο Ταμείο Παρακαταθηκών όσο και στην τράπεζα, που κινήθηκε κατά του δανειολήπτη.

 

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

FW: Δ.Τ.: Αποφάσεις Ειρηνοδικείων, για υπερχρεωμένα νοικοκυριά

 

 

From: KEPKA - Consumers' Protection Center [mailto:kepka@hol.gr]
Sent: Thursday, November 22, 2012 10:25 AM
To: KEPKA
Subject: Δ.Τ.: Αποφάσεις Ειρηνοδικείων, για υπερχρεωμένα νοικοκυριά

 

Συνημμένο Δελτίο Τύπου.
 
ΚΕ.Π.ΚΑ. - Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών
Βασ. Ηρακλείου 32
54624 Θεσσαλονίκη
Τηλ.: 2310233333
Φαξ: 2310242211
email: consumers@kepka.org
http://www.kepka.org - http://www.dolceta.eu


Εαν παραλάβατε αυτό το ενημερωτικό email κατά λάθος, παρακαλούμε να στείλετε ένα email με θέμα: Διαγραφή στον λογαριασμό press@kepka.org.

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Καρκινογόνες ουσίες σε ρούχα των Zara, Calvin Klein, Levi's, Li Ning

Η Greenpeace είχε συλλέξει κατά τη διάρκεια του έτους δείγματα ενδυμάτων από είκοσι μάρκες, τα οποία πωλούνται σε 29 χώρες και περιφέρειες του κόσμου. Επρόκειτο για παντελόνια, μπλουζάκια, εσώρουχα και φορέματα κατασκευασμένα κυρίως στην Κίνα και σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες. Στη συνέχεια υπέβαλε τα υφάσματα σε αναλύσεις.

Σύμφωνα με την έρευνα της μη κυβερνητικής οργάνωσης που παρουσιάστηκε στο Παρίσι, «περίπου στα δύο τρίτα των 141 δειγμάτων εντοπίσθηκαν αιθοξυλιωμένες εννεϋλοφαινόλες (NPE)». Επίσης, μερικά ρούχα έφεραν φθαλάτες ή βαφές που περιείχαν καρκινογόνες αμίνες.

Οι αιθοξυλιωμένες εννεϋλοφαινόλες (NPE) είναι χημικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται συχνά ως απορρυπαντικά σε πολλές βιομηχανικές διαδικασίες και στην παραγωγή φυσικών και συνθετικών υφασμάτων. Κατά τη διάσπασή τους παράγεται νονυλφενόλη (NP), ένα πολύ τοξικό υποπροϊόν που αναστέλλει στον οργανισμό την παραγωγή των ορμονών.

Οι μάρκες που βρίσκονται στο στόχαστρο «είναι τεράστιοι παίκτες στη βιομηχανία της μόδας, μόνον η Zara παράγει 850 εκατομμύρια ενδύματα το χρόνο. Μπορεί κανείς να φανταστεί την έκταση του χημικού αποτυπώματος που αφήνει στον πλανήτη, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Κίνα όπου κατασκευάζονται πολλά από αυτά τα προϊόντα», υπογραμμίζει η Greenpeace.



Read more: http://www.newsbomb.gr/diethnh/story/254613/karkinogones-oysies-se-royha-ton-zara--calvin-klein--levi-s--li-ning#ixzz2Cq1kiA5C

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

ΠΡΟΣΤΙΜΟΣ ΣΕ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ

Απόφαση -κόλαφος κατά εισπρακτικής εταιρίας

Share0

Ιστορική απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών σε βάρος εισπρακτικής εταιρίας.

Τον δρόμο κατά των εισπρακτικών εταιριών, αλλά και των παράνομων πρακτικών που χρησιμοποιούν τα τελευταία χρόνια, ακόμα και για ανύπαρκτες οφειλές, άνοιξε πολίτης που πέτυχε ιστορική νίκη, με την βούλα του Ειρηνοδικείου Αθηνών.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο, με την υπ’ αριθμ. 3383/2012 απόφαση, επιδίκασε αποζημίωση 3.000 ευρώ στον δικηγόρο Λάμπρο Ντουματσά, κρίνοντας ότι τα συνεχή και προσβλητικά τηλεφωνήματα που δεχόταν από εισπρακτική εταιρία, για ανύπαρκτη οφειλή του, συνιστούν προσβολή για την προσωπικότητά του.

Με βάση αυτή, "η προσβολή στην προσωπικότητα θα αναγνωριζόταν ακόμα και αν η οφειλή ήταν υπαρκτή".

Με άλλα λόγια, οι εισπρακτικές εταιρίες δεν δικαιούνται να πιέζουν παράνομα τους πολίτες, ακόμα και στην περίπτωση που εκείνοι πράγματι έχουν οφειλές προς κάποια τράπεζα.

"Η απόφαση αυτή δικαιώνει κάθε πολίτη που υφίσταται την αφόρητη πίεση των εισπρακτικών εταιριών", δήλωσε στην "Κυριακάτικη Δημοκρατία" ο κ. Ντουματσάς.

"Το δικαστήριο αναγνώρισε ότι ακόμα κι αν κάποιος συναλλασσόμενος με τράπεζα οφείλει σε αυτή κάποιο χρηματικό ποσό, δεν πρέπει να ανέχεται την από πλευράς της τράπεζας ή της εισπρακτικής παράνομη επεξεργασία των προσωπικών του δεδομένων ή προσβλητική συμπεριφορά.

Οι καθημερινές τηλεφωνικές ενοχλήσεις ή με αγενή τρόπο υπενθύμιση της ύπαρξης οφειλών, οι κλήσεις σε τηλεφωνικούς αριθμούς της εργασίας τους ή η ενημέρωση τρίτων προσώπων για οφειλές των πελατών τραπεζών είναι ξεκάθαρα παράνομες.

Tο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, που αφήνει μεγάλο περιθώριο στις εισπρακτικές εταιρείες να προβαίνουν σε συνεχείς και συχνότατες τηλεφωνικές επικοινωνίες, πρέπει να επανεξεταστεί", σημειώνει χαρακτηριστικά δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας.



Read more: http://www.newsbomb.gr/prionokordela/oikonomia/story/254291/apofasi--kolafos--kata-eispraktikis-etairias#ixzz2ClUO7hsm

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Πρόβλημα με τα καρτέλ και τους ελέγχους

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Πρόβλημα με τα καρτέλ και τους ελέγχους

*       Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2012 19:25

*       μέγεθος γραμματοσειράςμείωση του μεγέθους γραμματοσειράςαύξηση μεγέθους γραμματοσειράς

*       Εκτύπωση

*       E-mail

*       Share on facebookShare on twitterShare on emailShare on printMore Sharing Services4

Σε βάθος χρόνου προέβλεψε ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση της ακρίβειας σε είδη πρώτης ανάγκης ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Δημήτρης Κυριτσάκης τονίζοντας ότι άμεσα αποτελέσματα στη μείωση των τιμών δεν μπορούν να υπάρξουν καθώς το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο.

«Θα υπάρξει ανακούφιση στο καλάθι της νοικοκυράς σε βάθος χρόνου. Άμεσα αποτελέσματα δεν μπορούν να υπάρξουν. Δεν είναι θέμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Δεν είμαστε Επιτροπή Τιμών. Συμβουλευτικές αρμοδιότητες έχουμε όχι θεσμικές. Πρέπει όλοι οι φορείς, πολιτεία και πολίτες να συνεργαστούν. Χρειάζεται χρόνος για να ομαλοποιηθεί η αγορά από στρεβλώσεις δεκαετιών», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κυριτσάκης ενημερώνοντας την Επιτροπή Θεσμών της Βουλής για το θέμα της ακρίβειας.

Ο κ. Κυριτσάκης, παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με τα καρτέλ και τόνισε πως στο μικροσκόπιο της Επιτροπής είναι 30 εταιρείες που ελέγχονται.

Ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής αναφέρθηκε και στο θέμα της συγχώνευσης Aegean και Olympic Air σημειώνοντας ότι το θέμα εκκρεμεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ άφησε αιχμές για παρεμβάσεις λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Στο πρώτο στάδιο, όταν έγινε η αίτηση συγχώνευσης η Επιτροπή Ανταγωνισμού την απέρριψε. Έδωσα εντολή να γίνει έλεγχος στα στοιχεία. Ο υπουργός έσπευσε να πει ο ίδιος ότι θα γίνει έλεγχος. Πήγαμε, βρήκαμε τα συρτάρια άδεια. Μόνιμη παράκληση προς τους προκατόχους υπουργούς Ανάπτυξης είναι κύριοι μην μου καίτε τις υποθέσεις».

Κληθείς να σχολιάσει την αποκρατικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Όλους μας ξενίζει το τίμημα. Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση όπως της Εμπορικής Τράπεζας που ήταν στον ιδιωτικό τομέα και πουλήθηκε για ένα ευρώ. Και η πράξη νομοθετικού περιεχομένου μας ξενίζει. Κυρίως γιατί συντομεύτηκαν οι χρόνοι. Αλλά σε κάθε περίπτωση αν υπήρχε πρόβλημα μεριδίων, που εκεί είναι και η αρμοδιότητα μας, δεν θα κάναμε πίσω».

Αναφερόμενος στο θέμα των καυσίμων, σημείωσε την αύξηση φόρων που από 9% έφθασε στο 40% ενώ αναγνώρισε ότι η Επιτροπή δεν μπορεί να κάνει ελέγχους στα κατά τόπους πρατήρια γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά, «όλοι είναι οργανωμένοι και για κάτι που δεν μπορείς να αποδείξεις δεν μπορείς να μιλάς. Για αυτό και προτείναμε ρυθμιστικά μέτρα όπως την απελευθέρωση του επαγγέλματος αλλά και να μπαίνει κοστολόγιο τιμών».

«Ζούμε την αγωνία του κόσμου γιατί πράγματι, είναι υψηλές οι τιμές και δεν πέφτουν στα είδη πρώτης ανάγκης όπως τρόφιμα και καύσιμα. Το θέμα όμως των τιμών είναι αρμοδιότητα της εκάστοτε διεύθυνσης του υπουργείου Εμπορίου, για να οδηγήσει σε συνθήκες ανταγωνισμού και στις ισορροπίες ώστε να πέσουν οι τιμές», σημείωσε ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής.

«Κάνουμε παρεμβάσεις θεσμικές μέσα στο ρόλο και την αποστολή μας για να αρθούν αυτά τα προβλήματα. Με την βοήθεια της πολιτείας και την συνδρομή του κόσμου μπορούν τα εμπόδια να αρθούν. Ως επιτροπή Ανταγωνισμού ζητήσαμε θεσμική άμεση παρέμβαση στα κλειστά επαγγέλματα Έχουμε εκδώσει δεκάδες γνωμοδοτήσεις για άνοιγμα επαγγελμάτων. Αυτά όλα μπορούν να μειώσουν τις τιμές», τόνισε ενώ έφερε ως παράδειγμα δύο περιπτώσεις λέγοντας:

«Για βρεφικό γάλα. Είπαμε δεν πρέπει να είναι αποκλειστικότητα των φαρμακείων αλλά να είναι και στα σούπερ μάρκετ. Η τιμή μείωσης μεσοσταθμικά είναι της τάξεως του 22%. Στο αλεύρι, είχαν ζητήσει αύξηση 35%, ενεργοποιήσαμε ασφαλιστικά μέτρα και τους αναγκάσαμε να άρουν την πρόταση τους και περιορίστηκαν σε ποσοστό υποφερτό».

Ιδιαίτερα δεικτικός ήταν στο θέμα των καρτέλ λέγοντας χαρακτηριστικά: Κανείς δεν έχει, ούτε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, μαγικό ραβδί να λέει βρείτε τα. Δεν έχω το μαγικό ραβδάκι να λέω καρτέλ βγες έξω. Δυο φορές ήμασταν τυχεροί και βρήκαμε στοιχεία από 200 εταιρείες περίπου που ελέγξαμε. Αν δεν υπάρξουμε τυχεροί να πάμε βρούμε στοιχεία χωρίς να έχουν προειδοποιηθεί δεν έχουμε αποτέλεσμα. Πρέπει να έχουμε στοιχεία και γι αυτό θέλουμε την συνδρομή του κόσμου».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επιβολή χαμηλών προστίμων, ο κ. Κυριτσάκης αφού σημείωσε ότι πέρσι η Επιτροπή επέβαλε συνολικά 64 εκ. ευρώ και ότι προτείνεται το κλείσιμο επιχείρησης μόνο σε «τρανταχτές εξόφθαλμες περιπτώσεις, τόνισε:

«Δεν επιτρέπεται να εξοντώνουμε τις επιχειρήσεις. Αν μια επιχείρηση είναι για βούλιαγμα δεν μπορείς να την στείλεις σε πτώχευση. Δεν είναι λύση.

Έχουμε επιβάλει σε σοβαρές επιχειρήσεις πρόστιμα. π.χ επιδικάσαμε στην Vivartia 6 εκ. στην Coca Cola 8 εκ. ευρώ. Από το σύνολο των περιπτώσεων που επιδικάζονται εισπράττεται το 57% των προστίμων. Είναι ένα καλό ποσοστό και αποτελεί πρότυπο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Από τα 300 εκ. πρόστιμα που έχουν επιβληθεί και έχουν επιδικαστεί εισπράχθηκαν τα 151 εκ. ευρώ.

 

ΜΗΔΕΝΙΣΜΟΣ ΧΡΕΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΡΙΑΣ ΑΠΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Δικαστήριο μηδένισε χρέος δανειολήπτριας

Μία σημαντική απόφαση υπέρ άνεργης δανειολήπτριας εξέδωσε το Ειρηνοδικείο Κισσάβου του Ν. Λάρισας, το οποίο και αποφάσισε την

αναστολή χρεών και μηδενική καταβολή δόσεων για ένα χρόνο, χωρίς μάλιστα να λάβει υπόψη ούτε την πρώτη κατοικία ούτε τα έσοδα του συζύγου της

Συγκεκριμένα η δανειολήπτρια έχει συνολικά δάνεια ύψους 355.000 ευρώ από τέσσερις τράπεζες και αδυνατεί να ανταποκριθεί στις δόσεις καθώς έμεινε άνεργη. Μέσω της Κίνησης Δανειοληπτών Λάρισας, της οποίας είναι μέλος, προσέφυγε στην δικαιοσύνη η οποία και έλαβε την παραπάνω απόφαση, σύμφωνα με την οποία η περίπτωση της θα επανεξεταστεί σε 11 μήνες και εφόσον έχει βρει δουλειά θα επαναξιολογηθεί.

 

Γνωρίζετε για τη δράση του Κέ.Π.Κα.;